Ilska över färre lärare i Gunnared

Anställda och fack vid grundskolorna i Gunnared protesterar kraftigt mot stadsdelens planerade nedskärningar av personalen på skolorna. Men skolchefen kallar neddragningarna en anpassning till verkligheten.

Grundskolorna i Gunnared tappar allt fler elever och därför tänker skolorna fortsätta dra ner på personalen. Det var sedan länge klart att Lövgärdeskolan i höst mister sex tjänster men nyligen blev det känt att sju tjänster ska bort även i Gunnaredsskolan - trots att det inte blir färre elever där. Ungefär lika många anställda måste lämna Vättleskolan.

Men skolchefen i Gunnared, Claes Forsberg, talar inte om nedskärningar utan kallar det anpassningar.
- Självklart är varje omorganisation besvärlig, men denna innebär inte fler elever per lärare, säger han.
Lärarförbundets Joacim Wikström är dock övertygad om att förändringarna får stora konsekvenser.
- Vi är oroliga att grupperna ska bli större, säger han, med ökad oroilighet och fler hot- och våldssituationer och allmänt stök. Många av de här skolorna ligger på gränsen redan i dag, personalen upplever att de gör allt och mer därtill och när en sådan här nyhet kommer blir det droppen för många av våra medlemmar.
Förra året hade Gunnared näst mest resurser per elev av alla stadsdelar, bara Bergsjön hade mer. Pedagogerna i Gunnareds grunskolor är av skolverket erkänt skickliga men det hjälper inte när många elever i stället väljer en friskola och tar med sig stora summor pengar. Och väljer en viss grupp elever att flytta växer problemen på skolan.
- Flyttar elever med god arbetsro blir problemet med de som är kvar så ptroligt mycket större, säger Joacim Wickström. Och då behövs mer resurser, inte mindre.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet kommer att protestera mot förändringarna i skolan vid SDN Gunnareds öppna förmöte senare i dag.

________

(Prata: