Sahlgrenska tar fram effektiv vaccin mot björkpollenallergi

Inom några år kommer även björkpollenallergiker att få tillgång till ett effektivt vaccin mot sin allergi, något som i dag redan finns för grässpollenallergiker. På Sahlgrenska Akademin forskas nu intensivt.

I dag har björkpollenallergiker endast tillgång till traditionellt vaccin, där man injeceras med naturligt björkpollen. På Sahlgrenska Akademin jämför man nu effekten av det vaccinet med ett nytt extrakt av syntetiskt björkpollen, som är framtaget med hjälp av DNA-teknologi.
Det nya vaccinet kommer att innebära en mer effektiv behandling av björkpollenallergi. För trots att björkpollen innehåller flera allergiframkallande ämnen så vaccineras patienten i dag mot samtliga, oavsett vilket ämne man är allergisk mot.
Med ett blodprov kan man redan i dag få fram vilket ämne i björkpollen som patienten är känslig för, sedan hoppas man att framställa vaccin mot exakt det ämnet. Forskarna är alltså på god väg att få fram en skräddarsydd behandling mot björkpollenallergi.
Det kommer att ta tre till fyra år innan det nya vaccinet finns tillgänglig, men det är värt att vänta på för det innebär fördelar för både den enskilda patienten och för sjukvården - säger professor Sabina Rak, som leder forskningsstudien.
- På grund av biverkningar ges dagens vaccin endast av specialistkliniker. Det vi forskar på nu kan tas av patienten själv och blir då tillgängligt för många fler patienter, säger Sabina Rak.