Göteborg på föroreningslista

Göteborg är den enda stad i Norden som finns på Helsingforskommisionens lista över kommuner som förorenar Östersjöområdet.

På listan finns förutom kommuner även jordbruksområden och industrier. Av de 162 urspungliga förorena som fanns på listan när den upprättades 1992 är nu bara 80 kvar.

– Göteborg är kvar på listan för att de ännu har något för höga kväveutsläpp i jämförelse med våra kriterier, säger Kaj Forsius på Helsingforskommissionen.

Helsingforskommissionen är ett samarbete Östersjöländerna emellan som upprättades för att minska utsläppen i Östersjöområdet där bland annat Kattegatt ingår.

När kommisionen presenterade sin första lista över Östersjöförorenare 1992 radade man upp 162 kommuner, industrier och jordbruksområden. Av dem är nu 80 kvar.

Orsakar övergödning
Göteborg hamnade på listan på grund av för höga utsläpp av kväve och fosfor. Fosforutsläppen har minskats men ännu är alltså utsläppet av kväve för stort.

– Kväve och fosfor orsakar övergödningar av Östersjön. Ett resultat är algblomningarna som vi tyvärr har nästan varje sommar, säger Kaj Forsius.

Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Tallinn är städer som lyckats ta sig från listan. Anledningen till att Göteborg står kvar på listan med städer som Krakow, St.Petersburg, Kaliningrad och Warsawa hittas en bit ut på Hisingen. Närmare bestämt kommunens avloppsreningsverk, Ryaverket. Det är därifrån utsläppen är för höga.

– Den här anläggningen byggdes under en period när kraven inte var lika höga som idag. Det innebär att vi inte har tillräckligt med volym och kapacitet för att komma ner i de värden som vi behöver. Därför måste vi bygga ut, säger Lennart Ekfjorden som är projektchef på Ryaverket.

Lennart Ekfjorden lägger en hand på det ljusblått och solblekta räcket som sitter över bassängen där kvävet i avloppsvattnet renas. Renas gör det, men alltså inte tillräckligt bra för att Göteborg ska plockas bort från Helsingforskommissionens lista över miljösyndare.

– Vi ska utvidga volymerna som vi har att rena i. Det får vi göra genom att bygga nya bassänger och använda lite annorlunda teknik på en del av reningen eftersom vi har ont om plats.

I den andra änden av bassängkomplexet på avloppsrenigsverket finns ett djupt och rektangulärt hål med en grävskopa och en röd lyftkran i. Här ska filtret byggas som ska rena bort kvävet tillräckligt mycket för att Göteborg ska försvinna från listan.

– Till 2010 ska det här vara klart och fungera som vi har tänkt oss, säger Lennart Ekfjorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".