Jan Nilsson och Mats Persson döms till fängelse. Foto: Adam Ihse

Två fick fängelse - Selakovic frias helt i IFK-härvan

Ett års fängelse vardera blev domen för två av de tre åtalade i den så kallade Blåvitthärvan, medan spelaren Stefan Selakovic frikänns helt. Både den förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson dömdes till ett års fängelse.

Både Mats Persson och Jan Nilsson dömdes till fängelse i ett år, medan spelare Stefan Selakovic alltså frias helt. Persson och Nilsson döms döms för grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman samt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Mats Persson döms även för osant intygande.

I straffen tas hänsyn till att ingen av de dömda begått brott för egen vinning utan för klubbens bästa, samt att den massmediala uppmärksamheten varit stor och de fått lämna jobb och idrottsledaruppdrag som betytt mycket för dem.
Flera andra åtalspunkter ogillas, bland annat åtalet om grov förskingring, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

När det gäller Stefan Selakovic, som alltså frikändes, kommer tingsrätten fram till att han inte haft något uppsåt att begå brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".