16 nya lagar från och med i dag

Billigare hushållstjänster, dyrare trafikförsäkring och svårare att fuska med bidrag men lättare att köpa sjukhus. Det är ett axplock av konsekvenser av nya lagar som träder i kraft i dag.

I dag kommer ytterligare 16 nya lagar och 44 förordningar som det är tänkt att vi ska hålla reda på, utöver de 1 200 lagar och 2 200 förordningar som redan finns.

Bland de mera uppmärksammade nyheterna är de nya skattelättnader för hushållstjänster som införs. Varje person får dra av upp till 50 000 kronor per år på tjänster som till exempel städning, omsorg och barnpassning.

Samtidigt blir det dyrare att ha bil när en skatt på trafikförsäkringen införs med 33 procent, vilket ger cirka 700 kronor i ökade kostnader per år.

För den som har svårt att få ekonomin att gå runt så gäller det att ge rätt uppgifter vid bidragmottagande. En ny lag, bidragsbrottslagen, ska nämligen göra det lättare att upptäcka bidragsfusk.

Men i gengäld blir det lättare att köpa ett sjukhus från den 1 juli. Den så kallade stopplagen, som förhindrat landstingen att överlåta driften av sjukhus till privat regi, slopas. Även stopplagen för försäljning av allmännyttan tas bort vilket innebär att tillstånd från länsstyrelsen inte behövs längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".