Dubbelt så många arbetslösa anmälda av arbetsförmedlingen

Dubbelt så många arbetslösa som samma tid förra året har under våren anmälts från arbetsförmedling till a-kassorna för att de inte tagit anvisat jobb.

Från den 1 juli ställs ännu hårdare krav på arbetslösa att redan från första dagen ta anvisat jobb, i vilken bransch som helst, var som helst i landet.

Under våren så har arbetsförmedlingarna rapporterat dubbelt så många arbetslösa jämfört med förra våren för att de inte tagit anvisat arbete. Det säger Åke Ljunggren som är föreståndare för IF Metalls a-kassa för hela landet till Radio Göteborg.

- Det har ökat markant denna våren och tar de inte jobben sänks ersättningen från A-kassan med 25 procent, säger A-kassehandläggaren Gunnel Kronholm på IF Metall i Göteborg.

Även arbetsförmedlingen har märkt av förändringen av reglerna.
- Det har blivit mer under de sista månaderna och vi har som mål att matcha de sökande mot lediga jobb i hela landet. Speciellt om man sitter med en akademisk utbildning som inte är gångbar i Göteborg, säger Ann-Christin Dafnelius tjänstgörande chef vid arbetsförmedlingen vid Järntorget i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".