Distriktssköterskornas arbetssätt har förändrats sedan de kom till vårdcentralerna. Det visar ny forskning. Foto: Scanpix.

Distriktssköterskorna manliga läkares förlängda arm

Kvinnliga distriktssköterskor på vårdcentraler har svårt att hävda sig själva. Det visar en färsk undersökning som forskaren Ann-Charlotte Lindström gjort i Västsverige.

Undersökningen som forskaren Ann-Charlotte Lindström gjort visar att distriktssköterskor arbetar mer med medicinska kontroller åt läkare och mindre med förebyggande och hälsofrämjande åtgärder.

Ann-Charlotte Lindström vill att utbildningen på högskolan tar upp det här problemet så att det blir en ändring.
– Ett av mina huvudfynd är att distriktssköterskor inte är så självständiga som de vill göra gällande, säger Lindström.

På 1980-talet hade distriktssköterskor ofta egen mottagning, men idag finns de på vårdcentraler. Ann-Charlotte Lindström ville se vad som hände när de lämnade sina egna mottagningar. Därför tillbringade hon ett år på en västsvensk vårdcentral.

– De styrs mot en arbetsstruktur som är vanligt före-kommande på läkarmottagningarna, medan deras eget mottagningsarbete är mindre framträdande, säger Lindström.

Sköterskorna blev de manliga läkarnas förlängda arm. De förebyggande uppgifterna fick läggas åt sidan, som sluta-röka-kurser, föräldrakurser och viktminsknings-grupper. Det blev en tydligt manlig syn på vården.

– Jag blev förvånad över att rollerna blev så tydliga. Jag tror det går att knyta ett genusperspektiv till samtliga utbildningar på en högskola, där man får kunskap om vad de innebär, säger Ann-Charlotte Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".