Upp och ner för biograferna. Foto: Scanpix.

Goda och dåliga tider för biograferna

Resterna av biografkedjan Astoria Cinemas kämpar nu för att överleva. Pengarna håller på att ta slut och personalen tvingas vänta på semesterersättningen. För en månad sen såldes Biopalatset vid Kungstorget till SF – och där ska både nya ägaren SF och Astoria visa filmer, är det tänkt.

Biografkartan ritas om även på annat sätt i Göteborg. Gamla, otidsenliga Filmstaden Downtown läggs ned och Bergakungen fortsätter att blomstra. 

SF – som nu äger nästan 90 procent av alla biografer i Sverige – är nöjda med besöksutvecklingen i Göteborg.

Informationschefen Thomas Runfors berättar för Västekot att under perioden januari till april hade Bergakungen hela 325.000 besökare, vilket är över alla förväntningar.

Då skulle man ju kunna tro att SF:s andra stora biograf i stan – Filmstaden Downtown vid Domkyrkan – skulle drabbas av färre besök men tvärtom är besöksiffrorna även där bättre än förväntat.

Men trots det väntar nedläggning av Filmstaden Downtown i höst. Lokalerna är, enligt Thomas Runfors, gamla och otidsenliga och SF kommer istället att dela det mer moderna Biopalatset vid Kungstorget med krisdrabbade Astoria Cinemas under hösten.

Det här gör att det bara finns två stora singelbiografer kvar – Palladium vid Kungsportsplatsen som kommer att fortsätta vara en premiärbiograf och Royal på Avenyn, vars framtid fortfarande är oviss.

Bergakungens framgångar har inte heller påverkat den privatägda biografen Svea eller Hagabion, som ägs av Folkets Bio i Linnéstan negativt.

Svea har anpassat sig och visar bredare filmer medan Hagabion, som en sista bastion, fortfarande håller sig till en smalare repertoar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".