Sätts på plats. Pater Noster är tillbaka vid sitt fundament igen. Foto: Scanpix.

Pater Noster har hittat hem

På onsdagen klockan 17.30 rörde fyren Pater Noster åter vid sitt fundament på Hamneskär, efter fem års frånvaro. Jubel och applåder hördes från en lättad skara åskådare när fyren lyfts och justerats på plats på sina granitklossar.

Under fem år har Pater Noster genomgått en krokig resa från rostig skrothög till skinande röd och nyrestaurerad fyr. Organisationer från såväl det offentliga, det privata som det ideella har samlats med det gemensamma syftet att göra verklighet av det som utdömdes som en omöjlighet – att rädda Pater Noster och på nytt låta henne blinka ut över havet och öarna utanför Södra Bohusläns kust. Hon tänds igen den 26 september.

Vid 15-tiden igår, onsdag, anlände den 75 meter höga mobilkranen Samson med Pater Noster dinglandes från lyftkroken i ett knippe vajrar. De omkring 70 inbjudna gästerna hade då befunnit sig i regnet på Hamneskär sedan sjutiden på morgonen, i väntan på att få se det enorma kran-och-fyr-ekipaget närma sig från Tjörn.

Väder, vindar och tekniska detaljer sinkade fyrens utfärd, som ursprungligen var beräknad till kl 06 samma morgon.

När den jättelika pråmen med kran och fyr väl anlänt till Hamneskär, startade ett långdraget arbete med att förankra pråmen vid ön, i position för att göra den avgörande placeringen av 120 ton fyr. Mycket sakta böjde och svängde sig kranen med Pater Noster för att med precision sätta fyren på rätt plats.

Teknikerna drog och justerade det sista momentet, och så satt hon äntligen där, som en pusselbit som till sist har hittat sitt tomrum att fylla.

Nu startar det nya kapitlet i Pater Nosters och Hamneskärs historia – som levande besöksmål med restaurang-café, vandrarhem och konferensanläggning. Så fort de sista restaureringsarbetena är klara i fyren kommer man även att kunna klättra hela vägen upp för spiraltrappan och se utsikten från Pater Nosters topp, det skriver Statens Fastighetsverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".