Bild: Sam Lindh

Forskare letar efter säldöd på västkusten

Oron ökar för att västkusten ska drabbas av sälpest. I dag är tre grupper från Naturhistoriska Riksmuséet ute och spanar efter eventuellt drabbade knubbsälar i Halland.

Många av oss minns de döda, såriga kropparna av sjuka knubbsälar, som vi träffade på i badvikarna runtom i Bohuslän, för nu snart 20 år sedan.

1988 dog mer än varannnan säl av ett dödligt virus, besläktat med det virus som orsakar valpsjuka hos hundar. Bara här i Sverige, på västkusten dog över 5 000 knubbsälar en plågsam död i lunginflammation.

Sälstammen repade sig därefter och växte sig starkare än förut. Men 2002 var det dags igen. Sverige drabbades något lindrigare än 1988, men 4 000 döda sälar innebar en starkt åderlåten sälstam.

Bägge gångerna gick smittvägen via de danska öarna Anholt och Läsö, och det tog cirka en månad för sälpesten att nå Sverige. Därför är oron stor för att vi står inför ett nytt stort utbrott av sälpest nu i sommar, sedan döda sälungar påträffats både på Anholt och nu senast i onsdags på Hesselö, 60 kilometer därifrån. Från Hesselö är det sedan bara ytterligare 60 kilometer till Hallands Väderö.

Det som skiljer det här utbrottet av PDV-virusinfektion och säldöd är att det kommer ett par månader senare än vad det gjorde 1988 och 2002. Så på Informationscentralen för Västerhavet hoppas man nu att smittan inte ska hinna sprida sig på samma sätt som då, och allra helst förstås att smittan inte når den svenska västkusten alls den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".