Sörjde vid tom grav i sju år

I sju år sörjde Gun vid sin mors grav, men urnan med moderns stoft hade aldrig lämnat krematoriet.

- Sånt här får inte hända. Självklart att urnan ska ned i vigd jord. Det är därför man anlitar dem (begravningsbyrån), annars kunde jag gjort allting själv men vi har faktiskt anlitat dem för att få en fullständig begravning, säger Gun Nordström.

Gravsättning inom ett år
En urna ska gravsättas inom ett år. På Kvibergs krematorium händer det att urnor står längre än så, och då brukar personalen först och främst säga till begravningsbyråerna för att de ska kontakta anhöriga och se till att urnan blir gravsatt.

Men ibland finns det kanske inga anhöriga att kontakta. Då finns det en gemensam grav där de sätter den sortens urnor.

Kontaktade begravningsentrepenören
Men i Gun Nordströms mammas fall fanns det en familjegrav som urnan skulle ned i. Och trots att man från krematoriet kontaktade begravningsentreprenören så hände ingenting.

Begravningsentreprenören har begått tjänstefel säger Gun Nordström.

- Det viktigaste av allt är ju att hon ska ner i vigd jord. I sin familjegrav med min mormor och mina mostrar. Hade det varit fel blommor strunt samma. Det har ju inte med den saken att göra. Detta har med det själsliga att göra, hon ska ju ned i jorden, hon ska ned i sin familjegrav.

Fotnot: Hör begravningsentrepenörens svar under eftermiddagen i SR Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".