Kommunerna förbereder sig för sälpest

På Västkusten har det hittats fyra sälar som har dött av sälpest. Och Tero Härkönen, sälförskare på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm, befarar att säldöden kommer att nå Göteborgsområdet inom ett par veckor.

Som en förberedelse för en eventuell epidemi har muséet nu en kontaktperson i ett femtiotal kustkommuner som fortlöpande får ta del av information om sälsjukdomen.

Beredskap från kommunens sida kan behövas. 2002, när sälpesten senast härjade på den svenska västkusten hittades 210 döda knubbsälar i Göteborgs kommun. I Öckerö var antalet döda sälar 118, på Tjörn 75, på Orust 45 och i Stenungsund 6.

För de som har fler frågor om sälpesten går det bra att höra av sig till kundtjänsten i Natur- och miljöförvaltningen i Göteborg.

I Göteborg är det först och främst park- och naturförvaltningen som ligger i beredskap. Det är nämligen de som ansvarar för att samla in eventuellt döda sälar. När sälarna väl är insamlade skickas förmodligen en del av dem till Naturhistoriska riksmuséet för provtagningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista