Gun Nordström sörjde vid tom grav i sju år. Foto: Scanpix.

Ingen ersättning för ej gravsatta urnan

Gun Nordströms mammas aska begravdes inte på sju år. Men det kommer blir svårt för henne att få någon kompensation för psykiskt lidande. För händelsen är inte olaglig.

Det finns ingen lag som säger att det är olagligt att låta en urna stå som i Gun Nordströms mammas fall. Det Gun Nordström kan göra är att anmäla fallet till allmänna reklamationsnämnden.

Men även där kan det bli svårt att få ersättning. Hon kan möjligtvis få tillbaka en del av det hon betalat till begravningsentreprenören eftersom han inte fullföljt sitt jobb.

För det psykiska lidandet det orsakat henne får hon inte någon ersättning, Det är nämligen bara vid en fysisk skada som man kan få det som kallas för ideellt skadestånd, det vill säga ersättning för lidande eller sveda och värk.

För att få jobba som begravningsentreprenör behöver man inte vara certifierad, och det finns ingen särskild myndighet som granskar just begravningsbyråernas arbete, utan det är allmänna reklamationsnämnden eller konsumentverket som gäller.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".