Fånge fick själv säga till för att få mat

En intern som satt i isoleringscell på Högsbo-anstalten fick själv kontakta vakten för att få äta och tvätta sig. Justitieombudmannen riktar därför nu kritik mot hur anstalten behandlat mannen.

Händelsen inträffade i november förra året. Fången sattes i isoleringscell klockan 15:00 på dagen. Inte förrän han själv kontaktade vakten vid halv niotiden på kvällen så fick han tillgång till en filt, en kudde och mat.

Först då fick han också möjlighet att tvätta sig. Det är det här JO är kritisk till eftersom anstalten enligt lagen regelbundet ska tillhandahålla mat och möjligheter att tvätta sig.

Dessutom ska interner behandlas med förståelse för de svårigheter det innebär att sitta på en anstalt, och isolerade fångar ska få den lättnad som är möjlig.

JO skriver att det inte ska behöva krävas att den avskilde själv tar kontakt med anstaltens personal för att få primära behov som förtäring och personlig hygien tillfredställda, och riktar därför sin kritik mot anstalten.

I sin anmälan till JO skriver fången också att han är upprörd över hur han blivit behandlad när han placerades i isoleringscellen, men på den punkten har inte JO funnit något skäl att rikta kritik mot anstalten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".