Allt fler brott anmäls i Västra Götaland

Under årets sex första månader anmäldes tio procent fler brott i Västra Götaland jämfört med sammma period förra året och ökningen märks på alla områden.

Skadegörelse, klotter och snatterier, stölder, bedrägerier, misshandel och mord.

På alla områden märks ökningen av antalet anmälda brott. I hela landet har antalet anmälningar ökat med nio procent och i Västra Götaland är ökningen något större - tio procent. Särskilt stor är ökningen av anmälda våldsbrott och sexualbrott, där bortemot 7000 fall anmäldes under första halvåret. Det är en ökning med elva respektive 29 procent och här ligger Västra Götaland en bit över riksgenomsnittet.

Även antalet anmälda bedrägerier och fall av rattonykterhet har ökat.

Försäkringskassans och polisens egna och utökade kontroller har lett till fler anmälningar av den sortens brott. Men det är inte bara så att det begås fler brott. Vi har också blivit mer benägna att anmäla, enligt Peo Johansson, tillförordnad chef för polisens spaningsrotel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista