Vindkraftverk allt mer populärt

- Jag tycker att det ska bli trevligt att äntligen få köpa miljövänlig el.

Det säger Åsa Lindén från Landvetter som numera får lyssna på vädret i Radio Jämtland istället. För dom sydliga och sydostliga vindarna i Sveg och Härjedalen blir från och med hösten hennes buisness. Det är där vindkraftverket ligger som ska elförsörja hennes hus.

Det Åsa Lindén har gjort är att hon tecknat andelar i ett vindkraftverk och för varje andel hon tecknat får hon köpa tusen kilowatt el till självkostnadspris, alltså från sig själv. Fjorton andelar för 5000 kronor styck har hon köpt.

- Det är vad vi behöver för att hålla huset varmt och driva tvättmaskinen i ett år, säger Åsa Lindén.

Dottern Anna springer förbi med en stor fläck chokladmjölk på tröjan. Elen som går att till att tvätta den kommer inte lämna några restprodukter efter sig. Kanske är det därför som vindkraften blivit så populär i Sverige. Enligt den senaste SOM-undersökningen vill drygt sju av tio svenskar att vindkraft ska vara den energikällan som Sverige ska satsa mer på.

Fulltecknade vindkraftverk
Allt fler är också intresserade av att själva äga vindkraftverk. Sveriges fem stora vindkraftskooperativ har tillsammans nu sålt över 30 000 andelar som vardera ger 1000 kilowattimmar om året till sina ägare och ytterligare många står på kö för att få köpa. Vindkraftverket i Sveg, där Åsa Lindén är delägare, var det senaste som fulltecknades med ägare. Det är brokig skara personer som äger det, säger Linda Magnusson som är operativ chef på 02energi som driver kooperativet.

- Det är privatpersoner spridda i hela landet, allt i från villaägare till lägenhetsinnehavare.

Har man pengar till insatsen kan det här vara ett sätt att köpa billig el, men för Åsa Lindén handlar det inte bara om pengar, det är också ett sätt att göra något för miljön.

Fula vindkraftverk
Men det debatteras flitigt om vindkraften. Till exempel arbetar föreningen Svenskt Landskapsskydd mot vindkraftsetableringar eftersom man bland annat tycker dom ser fula ut i landskapsbilden.

- Den tanken har slagit mig och jag skulle naturligtvis inte vilja ha ett vindkraftverk ståendes utanför min tomt, men på det stora hela tror jag samhällsvinsten är stor, säger Åsa Lindén.

Kan du tänka dig att ta med familjen till Sveg för att besöka ert vindkraftverk?

- Haha, kanske om vi har vägarna förbi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista