Vanligare med borgerlig begravning

Antalet borgerliga begravningar har fyrdubblats på tio år. Nu väljer var femte att begravas borgerligt, en siffra som kommer fortsätta att öka. 

Enligt Sveriges begravningsbyråers förbund är var femte begravning borgerlig i Sverige i dag. Det är en fyrdubbling på tio år, och ökningen kommer att fortsätta, beroende på att allt fler lämnar svenska kyrkan.

Det finns inga regler för hur en borgerlig begravning kan se ut. Prästen ersätts av en begravningsofficient och begravningen kan ske i trädgården, till hiphop-musik eller vara alldeles tyst.
I våras öppnade Torbjörn Eriksson västsveriges första borgerliga begravningsbyrå och för honom är det viktiga att begravningen färgar den avlidna.
- Den stora skillnaden tycker jag är talet, säger Torbjörn Eriksson. Vid en kyrklig begravning är det bibelord och inte så mycket om den avlidne, ibland nästan ingenting. En borgerlig begravning handlar om den avlidne, är en levnadshistoria om den som ligger i kistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".