Alingsås blir cykelstaden enligt ny plan

Alingsås är inte bara ”Ljusstaden” och ”Potatisstaden”. I framtiden kommer alingsåsarna kanske att få bo i en cykelstad. I alla fall om kommunstyrelsens översiktsplan för Alingsås kommun går igenom.

- Cykelstaden innebär att Alingsås stad inte växer mer än tre kilometer ifrån resecentrum och på det viset får man en viss närhet och täthet i befolkningen som då gör att man kan erbjuda mera och bättre kollektivtrafikförbindelser till resecentrum, säger Mari Waernberg, översiktsplanerare på kommunledningskontoret och projektledare för översiktsplanen.

Men cykelstaden är bara en liten del av översiktsplanen som sträcker sig 30 år framåt i tiden.

Kortfattat kan man säga att en översiktsplanen svarar på frågor om hur kommunen ska förbereda sig på att växa. Var ska hus till nyinflyttade byggas, vilka grönområden ska bevaras och var ska industrierna placeras och så vidare.

Förhoppningen från kommunens sida är att allmänheten ska ta del av planen för att sedan lämna synpunkter. För den som vill fördjupa sig mer i ämnet finns det cirka 200 sidor att läsa om stadens framtid, och från och med i går finns det på olika offentliga platser så som stadsbiblioteket och Plan- och byggkontoret en utställning om översiktsplanen.

Stellan Andersson är en alingsåsare som tog tillfället i akt och besökte Stadsbiblioteket för att se utställningen. Han är överlag positiv till stadens utveckling.

- Det är ju sagt att vi ska vara 40000 invånare här om tre år så det är klart att då måste man lägga på en rem. Det är ju vissa områden som är rena naturmärken som man har tänkt bygga som Rosendal och Stadsskogen och så vidare. Men gör man det med varsamhet och inte klampar på för hårt så kanske det kan bli bra, säger han. 

Till och med den 30 september kan alla som bor i Alingsås lämna sina synpunkter på planen till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".