1 av 3
Sport-Line Football Academy deltar i år med tre lag i Gothia Cup.
2 av 3
Straffen går i mål och innebär segerresultatet 2-0 för Sport-Line Football Academy.
3 av 3
För Ramy Ladkis är deltagandet i Gothia Cup en dröm som går i uppfyllelse.

Drömmen om Gothia Cup uppfylld

Krigsutbrottet mellan Hizbollah och Israel för lite över ett år sen hindrade lagen från libanesiska Sports-Line Football Academy att komma till Gothia Cup - flygplatsen i Beirut var bombad. I år har drömmen gått i uppfyllelse för tre lag med pojkar mellan tolv och fjorton år. 

Vid ställningen 1-0 till libanesiska Sport-Line Football Academy blåser domaren för straff. Lagkapten Ramy Ladki tar upp bollen med båda händerna, slänger upp bollen med en halv underskruv och låter den studsa ner på straffpunkten. Han backar några steg, ställer sig med händerna strax ovanför höften och väntar på att domaren ska ge signal att han ska skjuta straffen.

Nu är han äntligen på Gothia Cup. Egentligen skulle han varit här redan för ett år sen.

Vi går tillbaka till den elfte juli 2006. Ramy har varit och köpt nya fotbollskor. Om tre dagar börjar Gothia Cup, och om bara någon dag ska laget ta bussen till Rafik Hariri-flygplatsen i Beirut. Ramy är på bussen, två timmar från från att vara framme, när han får beskedet. Flygplatsen i Beirut har bombats.
- Vi var väldigt besvikna, vi hade längtat efter den här turneringen i månader, säger Ramy Ladki.

Kriget bryter ut den 12 juli, två dagar innan lagets flygplan skulle lämnat landet. Hizbollah beskjuter norra Israel med granater, dödar samtidigt tre israeliska soldater och tillfångatar ytterligare två. Den israeliska armén svarar med luftangrepp mot södra Libanon och huvudstaden Beirut, där flygplatsen ligger som Ramy och hans vänner skulle åkt från.

Besvikna förstås, men Ramy Ladkis lag ger inte upp. De har tränat, jagat pengar från sponsorer och längtat länge efter att få spela fotboll i Gothia Cup.

Från grannlandet Syrien ska det gå att flyga och bussen styr österut samma dag som kriget bryter ut. Men de tvingas snart att stanna. Vägen till Syrien har bombats och de tre lagen från fotbollsakademin i Libanon får stanna hemma.

- Alla var besvikna, några grät. Det var en dröm för spelarna att få delta, det var som ett VM för dem.

Det säger Ziad Sadyo, en gammal libanesisk fotbollsstjärna som spelat i Libanons högsta division och som numera är ansvarig för lagen på Fotbollsakademin i Libanon.

I kriget dog över trettonhundra människor och långt över en miljon tvingades på flykt innan eldupphöret den 14 augusti samma år. Kriget blir inte så långvarigt som man befarade och hoppet att få åka till Sverige och spela Gothia Cup ökar igen.

På Heden 1 blåser domaren i sin visselpipa. Ramy Ladki tar tre bestämda steg, skjuter, bollen går i stolpen och vidare in i mål. Två noll till laget från Libanon som också blir slutresultatet. Ramy Ladki är äntligen på Gothia Cup, som han drömt om.
- Det är en dröm för i Libanon är standarden på fotbollen så låg. Vi studerar alla lag, spelare och taktiker, vi lär oss och när vi kommer hem ska vi lära vidare till de andra lagen i Libanon, säger Ramy Ladki.

Nästa år är tanken de tre lagen från fotbollsakamedin i Libanon ska komma tillbaka. Men tre pojklag gör ju att man undrar var flicklagen är.
- Vi har flicklag och nästa år så kommer de också komma hit, säger Ziad Sadyo, ansvarig för lagen på Sports-Line Football Academy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".