Miljonvinst för SKF

Det har aldrig gått så bra för Göteborgsföretaget SKF som det gör nu.

Under 2007:s andra kvartal ökade försäljningen av företagets produkter med 12 procent, och rörelseresultatet, det vill säga företagets vinst när alla utgifter är betalade, ökade med nästan 20 procent.

- Det finns flera anledningar till att det går så bra för SKF just nu, berättar företagets vd Tom Jonestone på en brusig telefonledning från London där SKF-ledningen är på pr-resa.

En god marknad för företagets produkter är en anledning. Att SKF har satsat på att utveckla sin teknologi är en annan. En annan faktor som Tom Jonestone vill framhålla är att företaget har valt att satsa extra hårt på att tillmötesgå sina kunder.

De ekonomiska framgångarna bådar gått för framtiden och SKF räknar med att företaget kommer att forstsätta att växa på marknaden. Eventuellt kan det bli tal om nyanställningar, men Tom Jonestone säger att SKF kommer att forstsätta att investera i goda kundkontakter.

Trots att företaget redovisade hela 1957 miljoner kronor i vinst före skatt under 2007:s andra kvartal finns det också några mörka moln på himlen. I år förväntas 600 miljoner kronor gå förlorade på grund av valutaeffekter. Priset på stål, som är en viktigt råvara för företaget, har också stigit och väntas fortsätta stiga under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".