Ambulansvården ska utvecklas

Det västsvenska forskningsprojektet Lindra ska bättra på ambulanspersonalens kunskap i att bemöta patienter med hjärtproblem.

Birgitta Wireklint Sundström som leder projektet tror att tillfrisknandet till viss del beror på det första bemötandet.

- Jag är övertygad om att det här ögonblicket när du blir omhändertagen av ambulansvårdarna kommer följa dig resten av livet. Både om det är ett positivt eller negativt möte, säger Birgitta Wireklint Sundström.

Hon menar att det är extra viktigt att patienter med hjärtproblem ska hålla sig lugna. Annars är det lätt hänt att de hamnar i en ond cirkel, att smärtan i bröstet leder till oro som leder till ångest som leder till mer smärta.

Projektet Lindra ska mynna ut i en vidareutbildning för ambulanspersonal. Den ska öka insikten i hur man hanterar stressade patienter, säger Birgitta Wireklint Sundström.

- Att bemöta patienten utifrån öppenhet och följsamhet. Att aldrig låta rutiner ta överhanden, utan det är alltid den patientens unika situation som styr  vårdinsatsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".