Allt fler bor i småbåtshamnar

Allt fler småbåtsägare i västsverige väljer att övernatta i hemmahamnen. Småbåtshamnarna går därmed från att vara en parkeringsplats för båtar till att bli en övernattningsplats för turistande.

I Björlanda Kiles småbåtshamn står Anders Svedberg, affärsutvecklare på Västsvenska Turistrådet. Han tycker att marinorna nu ska förbereda sig bättre på att ta emot bryggseglarna.

- Att gå från att vara en parkeringsplats för båtar till att bli en boendeplats för människor kräver en helt annan typ av service i hamnarna. Det efterfrågas resturanger i dag och liknande även i hemmahamnen, säger han.

- Det här är en omställning som tar tid och det finns marinor som är på hugget och utvecklar en ny typ av service, men det är alltför många kvar som inte tar till vara det på det sättet.

Det var när Västsvenska turistrådet skulle undersöka beteendet hos småbåtsägarna som man ställde frågan var man brukade vara när man övernattade i båten. Oväntat många svarade att man sov över i hemmahamnen.

- Sen har vi utifrån det resultatet gjort lite nedslag på andra marinor längs kusten där vi får bekräftat att det finns väldigt mycket båtar som aldrig lämnar hemmahamnen. Då kan man bara konstatera att det är fler flytande sommarstugor, säger Anders Svedberg.

Och således ett större underlag för marinorna att erbjuda mer service än bara än butik där man kan köpa tampar i hamnarna. Björlanda Kiles småbåtshamn är norra europas största småbåtshamn och drivs av Grefab och de har planer inför framtiden. Det finns en vision för hur man ska utveckla Björlanda Kiles småbåtshamn till 2015. Där ingår bland annat att man planerar att bygga caféer med uteserveringar.

Hur man ska garantera de boendes säkerhet vad gäller bland annat brand går man dock inte in på i visionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".