Fiskeriverket vill att restriktioner ska införas mot nätfisket i Fegen.

Nätfiske hotar vårsiklöjan

Ska vårsiklöjan ha en chans i framtiden måste nätfisket i sjön Fegen begränsas. Det hävdar Fiskeriverket i en ny rapport om fiskarter och skaldjur som blivit allt ovanligare.

Förutom vårsiklöjan bedöms flera arter i det tidigare fiskrika Kattegatt som allvarligt hotade.
Senast 2010 ska det skapas tre områden i Västerhavet respektive Östersjön där inget fiske får bedrivas. Det är en åtgärd som regeringen beslutat om för att försöka skydda hotade arter.

Men att döma av Fiskeriverkets rapport sker detta i elfte timmen. I Kattegatt är redan många arter så gott som försvunna. Som vi har hört har ålen minskat med mer än 90 procent och anses akut hotad. Och torsken klassas som starkt hotad.

Även för flera andra, mindre omtalade arter ser det mörkt ut. Slätrockan som varit rätt vanlig i Kattegatt är idag sällsynt och ges dystra framtidsutsikter på grund av bottentrålning.

Sillhajen klassas också som ”Akut hotad”, av Fiskeriverket och Pigghajen har minskat med 50 procent sen 1989.

Ovanliga arter som Blåkäxa och Havsmus har inte fångats vid provfiske sen 1947

Hälleflundarn - är idag oerhört sällsynt i svenska vatten, och lyrtorsken har minsakt med mer än 95 procent.

Och så är det insjöfisken Vårsiklöjan, som fått sin livsmiljö försämrad av näringsrikare vatten och inplantering av annan fisk. I dag verkar den finnas kvar bara i sjön Fegen!

För att säkra beståndet - som sägs vara svagt, men stabilt, föreslår Fikseriverket att restriktioner införs för nätfisekt i Fegen, och att utsättning av andra arter i sjön förbjuds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".