Ny smittad säl hittad

I går hittades i norra Halland ytterligare en sälunge som visade symptom på sälpest. Därför är risken fortfarande stor att sjukdomen sprider sig norrut till de stora sälkolonierna i Bohuslän, enligt forskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Sälpesten dök upp tidigare i år på den danska ön Anholt och har sedan spridit sig därifrån till Sverige.

I förra veckan verkade det ett tag som om sälpesten klingade av, men den kut som hittades på Balgö utanför Varberg bevisar motsatsen.

Erik Isaksson, forskare som är knuten till Naturhistoriska riksmuseet, upptäckte ungen och han säger till Radio Halland att det hittills handlar om årsungar och fjorårsungar som drabbas.

Sälpesten dyker upp med ojämna mellanrum vissa år och senast epidemin slog till stort var 2002. Dom sälar som då överlever blir immuna. Eftersom det nu tycks vara bara dom riktigt unga sälarna som drabbas kan tyda på att det varit ett mindre utbrott på Anholt även efter 2002.

I år har också ovanligt många tumlare, ett titoal, hittats döda på stränderna i södra Halland. Men om tumlarna dött av naturliga orsaker eller av någon sjukdom är oklart. Prover har tagits på och skickats till England för analys och svaren har ännu inte kommit tilblaka därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".