Utryckning i Göteborg. Trots ambitionen att få in kvinnor är det fortfarande bara män som är heltidsanställda brandmän i Storgöteborg.

Fortfarande inga kvinnliga brandmän i Göteborg

Räddningstjänsten i Storgöteborg i flera år har arbetat med att försöka rekrytera kvinnliga brandmän. Men utan resultat. Bland femhundra heltidsanställda brandmän finns det fortfarande inte en enda som är kvinna.

Trots att fystesten har anpassats för att varken gynna män eller kvinnor och trots att räddningstjänsten speciellt uppmanar kvinnor att söka deras tjänster finns det inte en enda kvinnlig heltidsbrandman i Göteborg.

Per Hassling, som är personalkonsulent på Räddningstjänsten i Storgöteborg, menar att fyskraven egentligen inte är orimliga, men att de kräver förberedelser. Det handlar bland annat om att kunna springa 3000 meter på strax över 13 minuter och att kunna ta 30 kilo i bänkpress 35 gånger.

Just nu gör fyra kvinnor som misslyckats med just något moment av fystestet praktik på brandstationen i Angered.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".