Risken att dö av bröstcancer är ärftlig

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland svenska kvinnor, sammanlagt cirka 7000 fall varje år. Forskare har länge vetat att risken att drabbas av bröstcancer är ärftlig, men nu visar en stor svensk studie att även risken att dö av sjukdomen är ärftlig.

Kvinnor med bröstcancer, vars mor eller syster dött av sjukdomen, löper 60-80% högre risk att själv avlida inom de första fem åren.

Redan för 10-15 år sedan visste cancerforskare att risken för att drabbas av bröstcancer var ärftlig - om du har en nära släkting som drabbats av bröstcancer är risken fördubblad att själv drabbas av sjukdomen någon gång i livet. Risken ökar från ungefär 10 till 20 %.

Men nu visar alltså en ny svensk studie att även dödligheten är ärftlig. Kvinnor med bröstcancer löper upp mot 80% högre risk att själv avlida inom de första fem åren, om deras mor eller syster dött av sjukdomen. För det är just de första fem åren som är kritiska.

Vad exakt som gör dödligheten ärftlig framgår inte av studien. Enligt Henrik Grönberg, cancerläkare och professor vid Karolinska institutet i Stockholm, är nu nästa steg att ta reda på vilka gener som har betydelse för att lyckas bekämpa bröstcancern.

Även om de nya rönen kan verka nedslående så finns det en positiv sida. Henrik Grönberg säger att studien bekräftar något han länge misstänkt och att resultatet kan användas till att skräddarsy behandlingar. En kvinna med dödlig bröstcancer i släkten kanske skulle tjäna på att operera bort bröstet direkt i förebyggande syfte, istället för att vänta och se vad som händer med behandlingen eftersom risken att hon inte besegrar sjukdomen är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".