En utedassvariant på en separationstoalett.

Forskare vill utnyttja näring i göteborgarnas urin

Varje år så spolar varje göteborgare ner femhundra liter näringsrikt urin i toaletten. Det är ett slöseri med resurser tycker Zsofia Ganrot, doktor i tillämpad miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

Zsofia Ganrot har utvecklat en teknik för att kunna ta tillvara på näringsämnen som annars både går förlorade och leder till övergödning.

Genom att använda en toalett där urin och avföring spolas ner i två olika rör går det att ta till vara näringsämnen.

Det separerade urinet går igenom ett minireningsverk där man tillsätter ämnet zeolite som binder urinets näringsämnen till sig och separerar dem från vattnet i urinet. Kvar blir ett sandliknande gråvitt pulver, rikt på ämnen som fosfor, kalium och kväve. Pulvret kan användas på samma sätt som konstgödsel, det vill säga, som gödningsmedel inom jordbruket för att få grödorna att växa bättre.

Urin från vanliga urinseparerande toaletter måste lagras i minst 6 månader innan det kan användas för att bakterier och virus inte ska spridas, men koncentrerat urin går att använda redan efter en timmers upphättning. Dessutom så slipper man då problemet med att hantera stora mängder vätska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".