Långt fängelsestraff för mord på au-pair

Elva års fängelse och livstids utvisning blev straffet för den tjugofemårige man som dömts för att ha mördat en tjugoårig au-pair i Långedrag. Mannen ska också betala skadestånd till kvinnans anhöriga.

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till livstids fängelse, men normalstraffet för mord är tio års fängelse. Att mannen får elva års fängelse beror på att han även befunnits skyldig till våldtäkt på en ung kvinna på en krogtoalett i Göteborg i januari 2006. Göteborgs Tingsrätt ogillade dock åtalet för försök till våldtäkt alternativt grov misshandel mot två 14-åriga flickor.

Tjugofemåringen och den tjugoåriga au-pairen från Kroatien lärde känna varandra genom studier. Ett par dagar efter att kvinnan hittats död grep polisen tjugofemåringen som nu dömts för mordet. Han erkände snabbt att han vållat kvinnans död men förnekar att han jade tänkt döda henne.

Mannen har både i förhör och under rättegången hänvisat till sin dåliga mentala hälsa, och sagt att han inte minns mycket av händelserna. Men enligt den rättspsykiatriska undersökning som genomförts led tjugofemåringen inte av någon allvarlig psykisk störning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista