Handräckning farligt för polisen

Handräckningsärenden är en av polisens farligaste arbetsuppgifter. Nu förs diskussioner om en ny utbildning och handbok som ska underlätta polisens arbete.

Varje år gör polisen i Göteborg mellan 3 500 och 4 000 handräckningsärenden och de tenderar att bli en stor del av det dagliga polisarbetet.

Handräckning är när polisen hjälper myndigheter att hämta personer för olika tvångsåtgärder. Omkring en fjärdedel av fallen handlar om att ta hand om en psykiskt sjuk person. Personerna misstänks ofta vara farliga eller våldsbenägna och det är därför polisen kopplas in.

- Dessa ärenden är de som är farligast för polisen., säger Christer Sjö som är adminsistrativt ansvarig för polisens handräckningsärenden i Göteborg.

När det gäller grovt kriminella människor vet polisen vad det handlar om från början. Men när det gäller psykiskt sjuka människor har polisen svårt att veta vad som väntar och därför är det svårt att förbereda sig för eventuella våldsamheter.

Den 20 juni i år sköts en polis till döds under en handräckning i Nyköping. Det leder nu till att rikspolisstyrelsen och socialstyrelsen diskuterar hur handräckningarna ska göras säkrare. Tanken är att det ska resultera i en ny utbildning och en ny handbok för polisen.

- Jag tror det är positivt att man tittar på det. Sen vad det leder till i slutändan är svårt att sia om. Jag tror det finns en hel del att göra när det gäller utförandet och utbildningen av hur psykiskt sjuka reagerar i olika situationer. Det tror jag psykvården kunde lära oss mycker mer om, säger Christer Sjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista