Könssjukdomen klamydia fortsätter öka

Antalet smittade personer i Västra Götaland ökade med 30 procent under första halvåret i år jämfört med förra året. Smittskyddsläkare Karin Stenquist menar att det här beror på att sexvanorna förändrats.

Enligt statistik från smittskyddsenheten i Västra Götaland har 3097 fall anmälts mellan januari och juni i år. Förra året var den siffran 2358. Och antalet klamydiafall har stadigt ökat de senaste sju åren med ett par enstaka undantag. 2006 var det lite färre som smittades än 2005, men enligt smittskyddsläkare Karin stenqvist berodde det främst på en ny form av klamydiasmitta som inte upptäcktes vid provtagning. Det gjorde att många gick omkring med klamydia utan att veta om det.

Ökningen i Västra Götaland är alltså 30 procent första halvåret i år jämfört med förra året, men i hela landet är siffran ännu högre, en ökning på 50 procent.

Sjukvårdens uppgift är att förebygga och hejda smittospridnignen, det handlar om att vården ska vara tillgänglig, konstatera och spåra smitta och följa upp patienter med riskbeteende.

Informationen och tillgången på kondomer måste bli bättre om samhället ska lyckas hejda ökningen av klamydia bland ungdomar.

Pelle Ullholm på RFSU efterlyser bättre sexualundervisning i skolorna och ungdomsmottagningar som är öppna också på sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista