Många har eget vatten men ej koll på kvalitén

Ungefär 1,2 miljoner permanentboende och lika många fritidsboende i Sverige hämtar sitt dricksvatten från enskilda brunnar. Många utan att veta om veta om deras vatten är bra eller inte.

I Kungälv finns det cirka 5000 enskilda brunnar och kommunen är nu med i ett nationellt dricksvattensprojekt där vattenkvaliteten i enskilda vattentäkter i Sverige ska kartläggas.

- Vatten är ju, som jag ser det, vårt viktigaste livsmedel och en grundförutsättning för att vi ska kunna leva. Så det är oerhört viktigt att man har kontroll på vad man har för kvalité på sitt dricksvatten, säger Per Kaarle, miljöchef, Kungälvs kommun.

Därför bör man enligt Per Kaarle med jämna mellanrum kontrollera sitt dricksvatten. Det vill säga ungefär var tredje år om man bor i ett tvåmannahushåll och vartannat år om man är en barnfamilj eftersom barn är mer känsliga än vuxna för hälsofarliga ämnen, virus och bakterier som kan finnas i dricksvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista