Ford närmar sig besked om Volvo

Fordkoncernen redovisar vinst igen. Och man närmar sig ett klart besked om att Volvo Personvagnar är till salu. Till hösten ska analysen av olika möjligheter var klar.

Då kommer kanske ännu tydligare besked om vad som ska hända med Volvo.

--Vi gör en strategisk översyn under hösten av Volvo Personvagnar, säger Fredrik Arp, vd på företaget och dessutom del av Fords koncernledning, till TT.

--Dels ska Volvo Personvagnars framtida inriktning granskas, dels Volvos framtida varande i Fordkoncernen, säger Arp.

Han tycker torsdagens besked från Ford är bra. Speciellt att det finns en bortre tidsgräns att jobba mot.

--Det har varit mycket spekulationer och det är bra både för Ford och Volvo att man bestämmer sig för att göra det här under en begränsad period, snarare än att ha det som en öppen fråga, säger Arp om analyserna.

”En ägarfråga”
I vad mån Volvo drivit frågan om att Ford ska ge besked om hur man tänker sig det svenska företagets framtid, vill Arp inte diskutera.

--Vi har en aktiv och bra dialog med Ford i de här frågorna, men det här är en ägarfråga. Ford har egna åsikter både kring struktur och inriktning för Volvo.

Diskussionerna kring vem som ska köpa Volvo har varit intensiva i medierna men Arp tycker ändå inte att spekulationerna har varit någon störande distraktion för verksamheten inom Volvo Personvagnar.

Ny ägare
På frågor om han har haft kontakter med andra bolag eller om Volvo inför en försäljning kan få ha synpunkter på en blivande ägare, blir Arps svar att han inte vill kommentera. Inte heller säger han så mycket om vad som kan hända med en ny ägare med nya förutsättningar och ny kultur, och vad det kan innebära i tappat tempo för arbetet inom Volvo Personvagnar.

--Den situationen är inte för handen i dag. Vad som än händer ska vi på Volvo PV fortsätta utveckla bilar och stärka vår position på marknaden.

Arp har heller inga synpunkter på om en eventuell köpare måste komma från bilbranschen eller ej.

Volvo och Ford har ett intensivt tekniskt samarbete. Frågan är vad som händer med det om Volvo får ny ägare. -Vi har ett betydande samarbete inom teknik, modellframställning och inköp, säger Arp. Jag vill inte spekulera men det är viktigt både för Ford och Volvo att det samarbetet fortsätter.

Stort överskott
Huvudpunkten i torsdagens rapport från Ford var det överraskande beskedet om att koncernen plötsligt kunde redovisa en vinst igen. Överskottet efter skatt under andra kvartalet blev 750 miljoner dollar.

Vinsten kommer efter sju kvartal av jätteförluster och gigantiska personalnedskärningar på 45 000 jobb. Aktieanalytikerna hade enligt Reuters sammanställning räknat med fortsatt förlust.

Ford meddelade också att man fortsätter diskussioner med tänkbara köpare av Jaguar och Land Rover. Men utan att ge klart besked om att målet verkligen är att de båda märkena verkligen ska säljas.

Christer Jönsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista