Över 7000 Astra-jobb försvinner

Ytterligare tusentals jobb försvinner från läkemedelsjätten Astra Zeneca. Hur många som berör Sverige och Mölndal är okänt, men fler tvingas gå än vad som tidigare sagts.

Svensk-brittiska Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på två miljarder dollar för det andra kvartalet i år, motsvarande runt 13,4 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 2,2 miljarder dollar motsvarande period i fjol.

Men läkemedelskoncernen främsta utmaning är fortfarande att få fram nya framgångsrika läkemedel när succén med magsårsmedlet Losec klingar av allt mer.

Under tiden gör Astra-ledningen med vd David Brennan i spetsen allt för att kapa kostnader. Nu ska 7 600 av koncernens totalt runt 70 000 jobb bort de närmaste tre åren. Den nya siffran i samband med delårsrapporten på torsdagen kom lite överraskande. Det är betydligt mer än vad ledningen talat om tidigare.

Påverkar Sverige
--Vi har inte summerat siffran på det här sättet tidigare, säger Staffan Ternby, pressansvarig på Astra Zeneca, till TT.

Tidigare har det talats om att 3 000 jobb skulle försvinna de närmaste åren. Ovanpå detta har det tillkommit en rad olika sparprogram.

--Summerar man ihop de olika programmen blir det 7 600, säger Ternby.

Hur många av dessa jobb som försvinner i Sverige är oklart. Av de tidigare annonserade 3 000 jobben som skulle försvinna räknade ledningen med att ungefär 1 300 av dessa finns i Sverige. Den siffran kommer att bli större, men det är oklart med hur mycket.

--Men det är klart att det påverkar den svenska verksamheten, säger Ternby.

De tillkommande neddragningarna drabbar bland andra försäljnings- och marknadsföringspersonal. Bolagsledningen ska dock utreda hur kostnaderna kan minskas ytterligare.

Det sammantagna beslutade sparpaketet beräknas ge årliga besparingar på 900 miljoner dollar från 2010 och samtidigt medföra engångskostnader på 1,6 miljarder dollar.

Aktiekursen stilla
Enligt koncernchefen David Brennan ligger företaget i linje med helårsprognosen. Smärre justeringar har gjorts av vinstprognosen.

Brennan försöker övertyga aktiemarknaden om att han gör allt för att nya läkemedel ska komma till:

”Under första halvåret gjorde vi stora framsteg med att stärka forskningsportföljen. Förutom att två nya substanser har gått vidare till fas 3-utveckling kommer det framgångsrika förvärvet av Medimmune att förändra Astra Zenecas forskningsbas. Astra Zeneca räknar nu med att kunna infria sin strategi kring biologiska läkemedel inom en avsevärt kortade tidsperiod”, skriver Brennan i rapporten.

Aktien handlades i det närmaste oförändrat sedan rapporten släppts.

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista