Kokain blir allt vanligare i Göteborg

Det finns allt mer kokain i storstäderna och det har blivit vanligare med drogen på krogen. Det säger Polisen i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Låga priser är en av anledningarna, men en mer liberal inställning till droger bland de som går ut och festar bidrar också till ökningen.

Polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö har märkt av allt mer kokain.

- Kokain var tidigare en sällsynt drog, och nu har det blivit en vanlig drog. Det säger Sten-Ove Falk, utredningschef på länsnarkotikaroteln i Göteborg till Västekot.

Det är mest på innerstadskrogarna som polisen märker av det, men att ta kokain har spritt sig från att vara en lyxdrog för dem med mycket pengar till att bli utbrett bland alla samhällklasser.

En anledning är att det smugglas in mer narkotika och de många och nya langarna på marknaden pressar ner priset. Att den svenska ekonomin mår bra hjälper också till. 

Martin, som egentligen heter något annat, jobbar i restaurangbranschen och kommer ofta i kontakt med narkotika. Han brukar själv ta kokain när han festar.

- Det blir vid olika tillfällen. Ofta på förfester och efterfester. Nån kompis kompis som tar med. Man blir glad, vill dansa, pratar, säger han.

Han håller med om att när folk har mer pengar så använder de dyrare droger. Men han tror också att allmänheten blivit slappare i sin inställning till droger.

- Man är inte en missbrukare bara för att man tar kokain när man går på krogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista