Fler pooler ökar risken för olyckor

Allt fler pooler och badbassänger dyker upp i trädgårdarna under sommaren. Enligt Räddningsverket är kunskapen om säkerhetsreglerna dålig, och med fler pooler ökar också risken för att barn ska råka ut för olyckor.

Men någon tydlig statistik över olyckor i pooler finns inte.
– Antingen blir man blöt och så händer ingenting och det registreras ingenting, eller så dör man. Det är svårt för oss att säga att antalet olyckor i pooler har ökat, men vi ser fler pooler och det innebär en ökad risk, säger Jan Schyllander på Räddningsverket.

Jan Schyllander menar att poolföretag är bra på att informera om de säkerhetsregler som gäller. Men om man köper en mindre pool i vanliga handeln finns mer sällan säkerhetsinformation.

Säkerheten är poolägarens eget ansvar. Enligt Boverket ska en pool som är djupare än 20 cm ha ett staket med låsbar grind eller ett överdrag som tål tyngden av ett barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista