RFSL kritiserar Pride-talare

Fotbollsprofilen Glenn Hysén har fått hedersuppdraget att invigningstala på Stockholm Pride, festivalen för homo, bi och transpersoner. Men det är en utnämning som upprör. Glenn Hysén sa i morse i Radio Göteborg att man måste kunna skämta om allting, men det håller inte RFSL:s ordförande Sören Juvas med om.

- Jag tycker det blir väldigt bakvänt, det väntar som att killen inte har tänkt till. När man hela tiden håller på och drar en massa bögskämt och flatskämt i omklädningsrummet så blir det att man misskrediterar en grupp, även om han inte ser det själv så är det ju det som det står för. Att förhäva sig själv genom att trampa på andra, säger Söran Juvas.
Årets tema i Stockholm Pride är idrott och förutom idrottsminister Lena Adehlson Liljeroth så är det just göteborgaren och fotbollsprofilen Glenn Hysén fått hedersuppdraget som invigningstalare.
Söran Juvas tycker att man skulle valt någon bättre insatt än Glenn Hysén. Och han upprörs över Glenn Hyséns uttalande i Radio Göteborg nu på måndagsmorgonen, där Hysén säger att det är okej med bögskämt i omklädningsrummen. 

- Man måste kunna skämta om allt tycker jag. Jag ser inga problem med det. Man skämtar ju om katastrofer som har hänt om Hitlertiden och judar och så där, så jag ser inga problem med det, sa Glenn Hysén.

Du kan inte tänka dig att det i sig håller folk borta från idrotten?

- Det kan vara så att de inte klarar av den biten i ett omklädningsrum. Men det är absolut inte så att andra fotbollsspelare skulle ha något emot homosexuella utan det är bara en jargong som är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista