Lång väntan för ADHD-diagnos

I Göteborg får vuxna som misstänker att de har ADHD eller någon annan neuropsykiatrisk sjukdom vänta i tre år på att få en utredning. Det är en orimlig väntetid, enligt Henrik Ragnevi, ordförande i Attention Göteborg, en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder.

– Det är ju en ovisshet, man vet ju inte vad man har för diagnos. Du kan tro att du är lat och oduglig, eller så blir du väldigt frustrerad. Det kan hända att man hamnar i missbruk eller kriminalitet, säger han.

Lite skämtsamt beskriver Henrik Ragnevi ADHD som ett konstant kreativt kaos. Människor som har ADHD har problem med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet. Det finns hjälp att få, men det går inte att få vård om man inte har fått en diagnos.

Själv fick Henrik Ragnevi vänta i fem år, det var först vid 25 års ålder som han fick svaret på varför han inte var riktigt som alla andra. Även om det var ett jobbigt besked har diagnosen gjort hans liv lättare.

– Det var skönt att få en förklaring, att det inte var mitt fel att det blivit så här.

Om du fortfarande hade fått gå och vänta på en diagnos hur hade ditt liv då varit idag?
-
- Gud, det vill jag inte ens tänka på. Jag hade förmodligen inte suttit i den här lägenheten idag och jag hade inte tagit ut min examen. Det känns som ett skräckscenario som jag inte ens vill tänka på, säger Henrik Ragnevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista