Telemarketingföretag trotsar Nix

För att slippa irriterande telefonförsäljare har många anslutit sig till Nix-registret. Men nu riskerar privatpersoner att bli uppringda ändå. Genom att etablera sig utomlands och ringa därifrån, försöker en del telemarketingföretag komma undan registret.

Under förra året fick företaget Nix Telefon in samtal från uppretade kunder om företag som ringde till dem från utlandet och erbjöd allt från strumpor till naturläkemedel. Det här trots att de var anslutna till Nix-registret som ska stoppa den typen av samtal. Och trenden fortsätter. I år verkar det som om ett antal olika företag har etablerat sig i framförallt Spanien. Där jobbar ungdomar kvällspass och sitter och ringer till svenska kunder. När man uppger att man är ansluten till Nix säger säljaren antingen att företaget inte har tillgång till Nix, eller så drar de på det och kan inte riktigt svara på varför man just blivit uppringd.

Vill man sedan prata med chefen för försäljningsföretaget så är det en väldigt krånglig historia. Man möts av telefonsvarare på konstiga telefontider eller helt enkelt felaktiga nummer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista