Böter hotar företag som trotsar Nix

Telemarketingföretag som flyttar utomlands för att försöka komma undan Nix-registret riskerar att bli stämda och få betala avgifter på uppemot 5 miljoner kronor.

Till Nix Telefon ansluter sig kunder som vill slippa samtal från olika telefonförsäljare men det respekteras inte av många oseriösa företag, det berättade vi i Västekot igår.

Lagen är egentligen solklar vad gäller det här, det säger Cecilia Hurtig, jurist på Konsumentverket.
– De som är spärrade i Nix har tydligt sagt att de inte vill bli uppringda i marknadsföringssyften, den formuleringen finns i lagen. Den som sagt ifrån ska inte bli uppringda, säger Cecilia Hurtig.

Och även om man på Nix Telefon är mycket medvetna om hur lagen ser ut, så kan de inte direkt bli av med telefonförsäljarna som ringer Nix-registrerade kunder. Men om de får in många anmälningar går ärendet vidare.
– När vi märker att företag överträder våra regler så kontaktar vi Konsumentverket, det säger Axel Tandberg som är jurist på Nix Telefon.

Förra året trädde en ny EU-förordning i kraft. Den gör det möjligt för konsumentverket att vända sig till utländska motsvarigheter till det svenska konsumentverket, och genom dem få stopp på företag som överträder lagstiftningen.

Eftersom marknadsföringslagen bygger på direktiv från Europarätten – som gäller i hela EU – så kan myndigheter från olika länder nu enkelt samarbeta. Konsumentverket kan dels begära att en utländsk myndighet ska gripa in, begära information från dem, eller skicka ut varningar, till exempel om oseriösa telefonförsäljare.

Konsekvenserna för de telemarketingföretag som inte respekterar Nix-registrerade kunder, kan bli stora. Konsumentombudsmannen kan förbjuda marknadsföringen hos företaget, företaget kan förläggas med vite på upp till en halv miljon kronor. Som värst kan det bli tal om en marknadsföringsavgift.

Axel Tandberg på Nix menar att det nya samarbetet mellan länder har gett effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista