Sjunkna vrak är tickande miljöbomber

Sjunkna vrak från andra världskriget utanför Bohuskusten är fortfarande tickande miljöbomber. Flera av dem läcker hela tiden olja sedan flera decennier.

Ett av krigsvraken är norska ”SS Skytteren” som förliste 1942 utanför Lysekil. Igår hölls flera seminarier i Lysekil, för att diskutera hur man tacklar dessa problem.

– Vi har bedömt att det är en stor miljörisk eftersom de rymmer så mycket olja ombord, kanske 6000-7000 ton olja.
Fartyget har läckt under ett par år, säger Christer Larsson som arbetar vid länsstyrelsens vattenvårdsenhet.

Fartyget är 170 meter långt och väger 13 000 ton. Det har läckt upp till en kubikmeter olja per dygn. Oljan som hittills har läckt och är provtagen uppskattar länsstyrelsen som relativt harmlös och ganska lättflyktig.
– Men vad som finns inuti fartyget vet vi inte. Det här var ett supplyfartyg för valfångst så den har stora tankutrymmen. Det kan finnas mycket mer olja än vi tror, säger Larsson.

– Fartyget är i mycket dåligt skick. Om dragg kastas på sidan på fartyget kan ett stort hål rivas upp och olja läcka ut. Med ”fel” strömmar och vindrikning, in mot kusten, skulle oljan kunna spridas längs hela kusten norr om Göteborg på bara ett par timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista