Allt fler hamnar i sjönöd

Hittills i år har Sjöräddningscentralen fått in 186 fall inom Västkustens sjötrafikområde, vilket är en ökning med drygt 20 procent i jämförelse med motsvarande period förra året.

Svenska Sjöräddningssällskapet tar hand om ungefär 70 procent av räddningar. Nils-Arne Olofsson är räddningsskeppare på Sjörräddningens station på Rörö utanför Göteborg.
– Många fall av sjönöd skulle kunna undvikas. Folk är ganska medvetna, men de malörer som händer beror mestadels på brist på underhåll av bränslefilter som kan göra att motorn lägger av, säger Nils-Arne Olofsson.

Ett typiskt sjöräddningsfall är grundstötning eller motorstopp, och det är speciellt motorstoppen som Nils-Arne Olofsson menar går att undvika.

Arbetar mer förebyggande
Men i allmänhet har västkustborna ändå blivit bättre på sjösäkerheten. Trots att larmen till Sjöräddningscentralen har ökat, har antalet akuta fall minskat. Detta mycket på grund av att Sjöräddningssällskapet arbetar förebyggande och erbjuder sina medlemmar fri bogsering in till hamn om de får motorstopp. Tanken är att båtägare som har problem ska höra av sig innan situationen hinner bli akut.

– Antalet serviceutryckningar har ökat. Från första året vi började med det, då hade vi 10. Idag har vi ungefär 150, säger Nils-Arne Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista