De försöker bryta trenden

Sedan 1985 har antalet biodlare i Sverige halverats från 20 000 till 10 000. Men Hisingens biodlarförening försöker hitta nya sätt för att locka medlemmar.  

I Göteborgområdet finns det flera biodlarföreningar. En av dem är Hisingens biodlarförening som försöker hitta på nya sätt att locka medlemmar.
– Vi har fått några nya medlemmar de senare åren faktiskt, bland annat en kille som är 19 år och en del kvinnor har blivit nya medlemmar, säger Eva Stockfelt som är vice ordförande i Hisingens biodlarförening.

Satsar på nya målgrupper
Att satsa på kvinnor och yngre låter kanske inte som en revolutionerande idé, men traditionellt sett är det mest äldre män som odlat bin. Men nu har även den gruppen minskat.

– Det är färre som minns farfars bigård, vår generation har inte haft så mycket bin runt om. Men man kan faktiskt ha en bikupa hemma i villaträdgården, säger Eva.

Sker en generationsväxling
De sker helt enkelt en generationsväxling inom biodlingen just nu och ingen tar efter när de äldre medlemmarna försvinner. Eva Stockfelt säger att det därför är viktigt att hitta nya målgrupper och nya sätt att hitta medlemmar på.

Tidigare i Västekot:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista