Herrar spelar Lacrosse på Heden

I helgen blir det en internationell Lacrosse turnering på Heden i Göteborg. Sporten har gamla anor och kommer från Nordamerika. I Kanada är den nationalsport – men hit till Sverige kom den bara för några år sedan.

Det är Göteborgsklubben SeaDrakes som står bakom helgens turnering, och sammanlagt är det sex lag som deltar.

Håven som används i Lacrosse ser ut som en vit hundmunkorg i plast, fäst på en metallpinne.

Lacrosse finns både som herrsport och som damsport, men reglerna skiljer sig åt på flera punkter. Damlacrosse är ingen kontaktsport, vilket herrlacrosse är väldigt mycket. I helgen spelas endast herrlacrosse.
Följande regler gäller:
– Matcherna spelas på gräsplaner ungefär lika stora som fotbollsplaner.
– Mål gör man genom att kasta den vita gummibollen från håven förbi målvakten och in i målet som är ungefär lika stort som ett hockeymål.
– Man får springa runt med bollen i håven, men det gäller att hinna passa vidare till någon medspelares håv innan man blir tacklad.

Lacrossespelarna är ordentligt utrustade med skydd och det behövs för man för slåss med håven och man får knuffas. Tio man på plan, flest mål vinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista