"Det finns en plan för södra skärgården"

Trots att inga avtal är skrivna så finns det en plan för hur patienterna i södra skärgården ska transporteras till väntande helikopter eller ambulansbåt i framtiden, det säger Mats Kihlgren, verksamhetschef på SU för ambulanssjukvården.

Mats Kihlgren hoppas på fortsatt samarbete med Räddningstjänsten, som har hand om landorganisationen i dag.

– Vi kommer ha samma landorganisation om vi får fram ett avtal med räddningstjänsten, där det lokala brandvärnet eller deltidsbrandmännen deltar vid livshotande tillstånd och kan stötta ambulansarbetarna, säger Mats Kihlgren.

Avtalet är ännu inte klart
Västekot berättade i morse att trots att det är mindre än två månader kvar tills det gällande ambulansavtalet löper ut, så finns det inga avtal om vem som ska sköta landorganisationen i södra skärgården framöver.

Det gäller alltså framför allt transporterna av patienten till väntande helikopter eller ambulansbåt. Att det inte är klart beror på att upphandlingen, med tillhörande överklagandeprocess, drog ut på tiden, säger Mats Kilhgren.

Förändringar skulle innebära försämringar
Skulle räddningstjänsten och SU inte snabbt kunna enas om ett avtal för landorganisationen får det konsekvenser.

– Klart det kommer bli försämringar i så fall. Men jag ser inte att Nils Andréasson kommer se några anledningar till att avsluta samarbetet, säger Mats Kihlgren.

– Bollen ligger hos SU säger Nils Andréasson, direktör för Räddningstjänsten i storgöteborg.

– Vi har bett SU att formulera sin önskan, men allt pekar på att vi kan använda vår personal på samma sätt som tidigare avtalsperioden. Frågan är bara om SU är beredda att betala eller om de inte är beredda att betala, säger Andréasson.

Läs tidigare artikel:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista