Nu är studierna á la Bologna

De som börjar plugga vid högskola och universitet i höst möter en annan skola än vad tidigare studenter har gjort – en europaanpassad sådan.

Det svenska högskoleutbildningen har nu anpassats till den så kallade Bolognaprocessen.

45 europeiska länder har anslutit sig till processen och tanken är att en examen vid Göteborgs Universitet ska kunna gå att användas i hela Europa.

I fyra år har Lars Gunnarsson och hans kollegor arbetat med att anpassa Göteborgs Universitet till Bolognastandard, Varje kurs och program på hela universitetet har gåtts igenom.

Den största förändringen är att högskoleutbildningen delas in i tre nivåer.

Grundnivån är på tre år och mostsvarar dagens kandidatexamen. Den andra nivån som kallas avancerad nivå är på ett eller två år och motsvarar dagens magisterexamen och masterexamen. Den tredje nivån är på 4 år och motsvarar dagens doktorsexamen.

En annan nyhet är att det i varje kursplan ska finnas tydlig information om vad studenten förväntas kunna efter genomgången kurs.

Bolognaprocessen trädde i kraft den första juli i år, men till och med juni 2015 går det bra att ta ut en examen i det gamla systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista