Nätförsäljning av skivor hotar affärer

Det kan bli glest med fristående skivaffärer i landet i framtiden. Två län har nyligen blivit av med sina sista fristående skivbutiker.

Nyligen blev både Värmlands och Skaraborgs län av med sina sista fristående skivaffärer.

Det finns inga exakta siffror på hur många fristående skivaffärer det finns i landet. Men Jonas Thulin, försäljningsdirektör på Universal Music, beräknar dem till 250 stycken. Under det senaste året har ungefär 40 skivbutiker lagts ned. Främst i mindre orter.

Även om skivförsäljningen fortfarande pekar nedåt, har kedjor som Bengan och Skivlagret öppnat flera nya skivaffärer i landet under det senaste året och fler är på gång.

Men framför allt har skivförsäljningen i Sverige förflyttats till nätet. Flera nätförsäljare, som CDon och Ginza ökar försäljningen.

Nu när flera fysiska skivaffärer läggs ned, kommer det nätförsäljarna till godo, säger Erik Zaar marknadsansvarig på företaget Ginza Musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista