Positiv arbetslöshetsrapport - men unga utan arbete ökar

Arbetslösheten i Västra Götaland fortsätter att minska, det visar nya siffror. Men fortfarande finns det problem, allt fler ungdomar är långtidsarbetslösa.

Men de senaste siffrorna från Länsarbetsnämnden är i de största delarna en positiv läsning. Arbetslösheten i Västra Götalands-regionen fortsätter att minska.

Men antalet långtidsarbetslösa ungdomar blir allt fler. Från 370 stycken för ett år sedan till 1400 ungdomar idag. Det är alltså nästan en fyrdubbling av personer mellan 18 och 24 år som har gått länge utan ett arbete. Defintionen på långtidsarbetslösa är längre än hundra dagar, det vill säga dryga tre månader.

Alla andra siffror i statistiken pekar annars uppåt, allt fler får jobb. Arbetslösheten totalt i regionen är 3 procent, för ett år sedan var siffran 5,5 procent.

I Göteborg ligger arbetslösheten strax över regionsgenomsnittet, men alla andra kommuner runt Göteborg ligger under genomsnittet i Västra Götaland, det vill säga under 3 procent arbetslöshet. Lägst är Öckerö, som har 1,3 procents arbetslöshet.

Den största ökningen av nya jobb som anmälts till länsarbetsnämnden har varit inom serviceyrken och inom hälso- och sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista