Fler fall av inhemsk salmonella

Antalet salmonellafall där smittan är inhemsk, ökar i Västra Götaland. De flesta personerna som får salmonella blir smittade utomlands men den senaste tiden har allt fler patienter smittats i Sverige.

– Just nu ser vi i Västra Götaland att vi har mer salmonella än vi brukar ha motsvarande tid och att de är smittade i Sverige, säger Anne Söderström som är smittskyddsläkare i Västra Götaland till SR Sjuhärad.

Salmonella kan vara allt från att man bär på smittan utan att veta om det, så kallad symptonfri bärare, till att man kan bli sjuk med hög feber och behöver sjukhusvård.

Normalt är det drygt 20 personer som blir smittade av inhemsk salmonella. Men just nu är det 35 personer. Alltså ca 40 procent fler än normalt.

Salmonellan smittar främst via infekterat livsmedel men även vatten som förorenats med avföring och grönsaker som vattnats med förorenat vatten kan föra smittan vidare.

– Eftersom salmonella är en sjukdom som rapporteras till oss så ringer vi upp eller så får man skicka in en enkät där vi tar reda på vad folk ätit för att försöka ta reda på vad de kan ha blivit smittade av, säger Anne Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".