Fortsatta fel på bussarna i Göteborg

Bussar med allvarliga fel fortsätter att rulla i Göteborgs stadstrafik. Detta trots flera larmrapporter i våras, då Göteborgs Spårvägar lovade att detta ska upphöra.

Förra veckan kom ytterligare ett larm när buss 525 började brinna på Peppareds torg i Mölndal. Det är den nionde bussen som brinner sedan oktober förra året i Göteborgsområdet.

– När det gäller spårvägens bussar tycker jag de är under all kritik. Man följer inte upp säkerhetsbristerna och följer inte upp felen som chaufförerna rapporterar, säger Johan Åberg som tidigare praktiserat på Göteborgs spårvägar. Spårvägen fortsätter att slarva med underhållet och struntar i trafiksäkerheten hävdar han.

Uppfyller inte kraven
Alex har i drygt ett halvår kört Spårvägens bussar i stadstrafiken.

– Det gäller alla linjer. Rent ut sagt är många bussar livsfarliga. De saknar nödhammare, de saknar nödöppnare, vid en eventuell brand är det tydligen inte meningen att man ska kunna ta sig ut ur bussen och när man påpekar detta så säger dom att du kan väl köra ändå, säger Alex.

Flera busschaufförer som Västekot talat med vittnar om att de dagligen får köra bussar som inte uppfyller kraven på trafiksäkerhet .

Bussar som saknar nödöppnare, bussar med farliga hål i hjulhusen, bussar som läcker olja, med trasiga handbromsar, trasiga klämskydd och trasig belysning.

Bussar med körförbud
Pierre Modini som är affärsområdets chef på Spårvägen medger att till och med bussar med körförbud har rullat på Göteborgs gator.

– Det har ju hänt men vi jobbar för att det inte ska hända, får inte hända, säger Pierre Modini.

Vad är din bild av busstrafiken idag, hur säker är den?

– Jag tycker den är säker. Vi kommer aldrig kunna ha helt felfria bussar men alla trafiksäkerhetsdetaljer ska alltid prioriteras. Det är inte förhandlingsbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".