Kd-ideolog lämnar partiet

En ledande ideolog för kristdemokraterna, förre göteborgspolitikern Lars F Eklund, lämnar partiet.

Lars F Eklund var kommunalråd i Göteborg under mandatperioden 1999 till 2002. Efter det lämnade han göteborgspolitiken och blev ordinarie ledamot i partistyrelsen och är nu direktor för tankesmedjan Civitas som står kristdemokraterna nära. Men i vintras tackade han nej till omval efter fyra år i partistyrelsen och efter rikstinget i juni begärde han utträde ur partiet och det har nu beviljats. På rikstinget blev interna motsättningar inom partiet tydliga, framför allt kring ett lagförslag om att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige.

Till Västekot säger Lars F Eklund att han vill vänta med att förklara orsaken till sitt avhopp.

Partikamraten Per-Olof Hermansson i Marks kommun, där Lars F Eklund är bosatt, säger i tidningen Dagen att avhoppet hänger ihop med att svenska kristdemokrater fjärmat sig från klassisk europeisk kristdemokrati.För högsta kd-ledningen med socialminister Göran Hägglund i spetsen är det naturligtvis bekymmersamt när interna motsättningar leder till att en av de främsta ideologerna lämnar partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista